Intervju med Emma Driver, en expert inom fransk gastronomi och i synnerhet foie gras

Foie gras tillhör så den franska kulturen att den etiska debatten kring den ofta är för komplex att förstå. 

Det är därför det är så intressant att läsa vad någon tycker som inte är fransk, och som vet särskilt mycket om just foie gras efter att ha levt flera år i provinsen Périgord. 

Emma Driver är engelska och har besökt bondgårdar, industriella företag, och hållit diskussioner med foie gras tillverkare. Självklart tycker hon om att avnjuta foie gras men hennes ståndpunkt är mycket intressant då hon innehar en expertis om just denna produkts smak. 

Det är därför, med hennes medgivande, som jag har låtit översätta en av intervjuerna hon gett. 

Den kompletta intervjun (på engelska) finns på MyFrenchfile.org. 

Vad är det som gör dig intresserad av just foie gras? Varför har du      reflekterat över den etiska aspekten för dess produktion? 

  • Jag hade smakat på foie gras och tyckt mycket om det. Men jag visste mycket väl att det fanns en debatt kring produktionen. Jag kände mig skyldig när jag åt foie gras, men samtidigt såg jag ankor som levde ett lugnt liv omgivna av fält och de som bodde där talade om dem på ett naturligt sätt.

Jag beslutade mig för att besöka små tillverkare samt större industrier för att få en bättre bild av metoderna som används vid tillverkningen, detta för att bilda min egen uppfattning i syfte att ta reda på om jag borde fortsätta att äta foie gras eller inte. 

Jag insåg att de förutfattade meningarna jag hade om produktionen inte var rättfärdigade. 

Varför älskar fransmännen foie gras? Varör bedöms den som en lyxvara? 

  • Det är en rätt särskilt rik på smak och konsistens, och den är dyr att tillverka.

Fransmännen älskar foie gras helt enkelt för att det är utsökt. Deras tankesätt kring produktionen är mycket olik den av oss från andra länder och därför är deras kärlek för foie gras inte fläckad av skuldkänslor. 

Människor från andra länder och kulturer har en tendens att tycka att det är grymt att tillverka foie gras genom att tvångsmata, medan fransmännen anser att det inte är annat än normalt att tvångsmata ett djur innan slakt. 

Som vanligt ligger sanningen någonstans där emellan. Tvångsmatning är inte alltid tortyr och det sker inom det två sista veckorna i ankornas liv, ett liv de i stort sätt lever i frihet.

Å andra sidan är de burar* som används av industriella företag väldigt obehagliga. 

I Frankrike älskar man tradition och foie gras är en verklig lyxvara. 

             Vilket är ditt favoritrecept på foie gras?

  • En skiva ugnsstekt foie gras, men ibland kan även en foie gras på konserv vara toppen. 

* Den här typen av burar är förbjudna från och med den 1 januari 2016, ett väldigt positivt beslut (översättarens anmärkning).


Ställ dina frågor till oss om foie gras

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être affichés

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Mer innehåll om foie gras